Spelregelwedstrijd Arbitraal

Spelregelwedstrijd Arbitraal seizoen 2017-2018

 

 Ronde 1

Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6

 

 

 


 

Beste lezers annex deelnemers,

De spelregelwedstrijd van Arbitraal is er weer. In deze editie wordt de eerste ronde van het seizoen 2017-’18 gepubliceerd. Net als de voorgaande jaren zal de wedstrijd uit zes rondes van vijf vragen bestaan. Meedoen is eenvoudig: u mailt de antwoorden binnen drie weken na publicatie in Arbitraal naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dit is het mailadres van de spelregelcommissie). De vragen staan ook in Arbitraal en zijn te vinden in De Stip op papier. Bovendien wordt er na iedere publicatie een mail als herinnering gestuurd.

De spelregelcommissie verzamelt de antwoorden en houdt de scores bij. Na drie ronden wordt in Arbitraal een tussenstand geplaatst. Op de jaarlijkse feestavond zal de winnaar bekend worden gemaakt.

In het kort:

 • 6 ronden
 • 5 meerkeuzevragen
 • 1 goed antwoord per vraag
 • 1 punt per goed beantwoorde vraag

De vragen komen uit de spelregels, de interpretaties en de besluiten die de KNVB publiceert. Uiteraard tellen ook de meest recente spelregelwijzigingen mee. Over de uitslag kan worden gecorrespondeerd, maar dat wil niet zeggen dat u gelijk krijgt. De spelregelcommissie, die uitgesloten is van deelname, houdt het laatste woord. Kijk op de website om de vragen van vorig jaar en de afgelopen rondes te bekijken.

Veel succes met uw deelname!

De spelregelcommissie


  

Ronde 1 (oktober 2017):

Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk!   

Vraag 1:
Een verdediger van partij A gaat op zijn knieën zitten om de bal, die stil op de grond ligt, terug te spelen met het hoofd naar zijn keeper. De keeper neemt de bal aan met zijn voeten en speelt deze meteen naar een andere verdediger. Wat dient de scheidsrechter te beslissen? 

 1. Doorspelen, er is hier geen sprake van een overtreding.
 2. Doorspelen, de keeper heeft de bal immers niet in zijn handen gepakt.
 3. Indirecte vrije trap en een gele kaart voor de verdediger.
 4. Indirecte vrije trap en een gele kaart voor de doelverdediger.


Vraag2:
Een aanvaller van partij A maakt in het strafschopgebied van partij B opzettelijk hands. Een verdediger van partij B speelt de bal uit de toegekende vrije schop terug op zijn doelverdediger. De bal verdwijnt zonder door de keeper te zijn aangeraakt in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen? 

 1. Aftrap.
 2. Doeltrap.
 3. Hoekschop.
 4. Overnemen. 


Vraag 3:
Op de speelhelft van partij A laat de scheidsrechter het spel hervatten door middel van een scheidsrechtersbal. De bal verlaat echter het speelveld over de zijlijn door een oneffenheid in het veld, voordat iemand de bal had kunnen spelen. Hoe hervat de scheidsrechter het spel nu?
 

 1. Wederom een scheidsrechtersbal.
 2. Een ingooi voor de verdedigende partij.
 3. Een indirecte vrije schop voor partij A.
 4. Een directe vrije schop voor partij A. 


Vraag4:
Op het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het spel nadat hij dit heeft onderbroken en de gewisselde speler een rode kaart heeft getoond?

 1. Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
 2. Met een indirecte vrije schop op de plaats waar de speler werd geraakt.
 3. Met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
 4. Met een directe vrije schop op de plaats waar de speler werd geraakt of geraakt zou worden.

 
Vraag 5:
Een doelverdediger wil de bal uitwerpen, maar de gladde bal glijdt uit zijn handen. Een aanvaller komt nu snel toegelopen, maar de doelverdediger ziet echter nog net kans om de bal uit zijn doelgebied weg te slaan, voordat de aanvaller de bal in het doel kan trappen. Wat moet de scheidsrechter beslissen? 

 1. Hij fluit af, toont de doelverdediger een rode kaart wegens het ontnemen van een duidelijke scoringskans en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de plaats waar de doelverdediger de bal voor de tweede keer speelde.
 2. Hij fluit af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij op de lijn van het doelgebied die evenwijdig loopt aan de doellijn zo dicht mogelijk bij de plaats waar de doelverdediger de bal voor de tweede keer speelde.
 3. Hij fluit af en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij op plaats waar de doelverdediger de bal voor de tweede keer speelde.
 4. Hij laat doorspelen, omdat de bal per ongeluk uit de handen van de doelverdediger gleed.

Ronde 2 (november 2016):

Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk!  

Ronde 3 (december 2016):
Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk! 

Ronde 4 (januari 2017):
Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk! 

Ronde 5 (februari 2017):
Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk!  

Ronde 6 (maart 2017):
Let op: Per vraag is slechts één goed antwoord mogelijk! 
Beste deelnemers: Het kan snel gaan. De zesde en laatste ronde van onze eigen spelregelwedstrijd. Veel succes!